Kahramanmaraş Ceza Avukatı

Avukat Mustafa Yıldız

Kahramanmaraş ceza avukatı konusundaki ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde belirlemek ve aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için hazırladığımız bu rehberde ceza avukatı ile alakalı her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ceza Avukatı Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde avukatlık mesleğini icra eden kimseler için branş seçme veya bir alanda uzmanlaşma söz konusu değildir. Bu noktada ceza avukatı ya da ağır ceza avukatı gibi kullanımların teknik açıdan doğru olmadığını vurgulamak gerekir. Yasal olarak da doğru olmayan bu kullanımın yaygınlaşmaması arzu edilen temel durumdur. Ancak halk arasında kullanım açısından avukatların boşanma avukatı, ceza avukatı vs. şeklinde tanımlanıyor olması bu yazımızda benzer kullanımları görmenizi açıklar.
Halk arasında kullanıldığı şekliyle ceza avukatı özgürlük, yaşama hakkı ve diğer temel hakların ihlal edildiği durumlarda açılan davalarda kişileri temsil eden kişilerdir. Ceza avukatı nelere bakar şeklindeki soruya en kısa haliyle ceza davalarına cevabı verilebiliyor olsa da bu oldukça muğlak bir ifade olur. Açıklayıcı bir dil kullanma noktasında ceza avukatlarının baktığı davaları genel itibari ile kişi özgürlüğü ile ilgili davalar olarak tanımlamak mümkündür. Bu davalarda avukat hem mağdur tarafın hem de suçu işleyen/işlediği iddia edilen tarafın avukatı olabilir. Tarafların farklı olması avukatın isimlendirilmesi noktasında da bir farklılığın meydana gelmesine neden olmaktadır.
Ceza davaları ile ilgilenen avukatların şüpheli veya sanığı temsil ediyor olması ‘Müdafi’ olarak tanımlanmasına neden olur. Köken olarak Arapça bir ifade olan ‘Müdafi’ müdafaa ile aynı köke sahiptir. Yani ‘Müdafi’ savunan anlamına gelir. Sıfatı farklı olsa da ceza avukatlarının görev ile ilgili sorumlulukları diğer avukatlardan çok da farklı değildir. Savunma ve dava dosyası ile ilgili her konuya müdahil olma görevi bulunan ceza avukatı kişi ile olan anlaşmaları kapsamına göre dava süresince belirli sorumluluklara sahiptir.

Kahramanmaraş Boşanma Avukatı

Ceza Avukatı Mustafa Yıldız

Ağır Ceza Avukatı Tutmak Zorunlu mudur?

Ceza ve ağır ceza davaları genellikle kişinin uzun süreli hapis cezası almasına neden olacak bir kovuşturma sürecini ifade eder. Bu anlamda bireyler ağır ceza avukatı tutmanın zorunlu olup olmadığını öğrenerek izleyecekleri yol haritasını belirlerler.

Türk hukuk sistemine göre ister ağır ceza davası olsun ister boşanma davası olsun avukat ile temsil edilme zorunluluğu kural olarak yoktur. Bu anlamda ağır ceza davasına tarafsanız mutlaka bir avukat ile anlaşmanıza gerek bulunmaz. Ancak, ağır ceza davaları olası bir hata nedeniyle kişilik haklarınızdan mahrum kalacağınız ve çok ciddi bedel ödemek durumunda olacağınız davalardır. Eşyanın doğası gereği ağır ceza davasında şüpheli/sanık tarafındaysanız ağır ceza avukatı tutmanız zorunlu olmasa dahi hayatidir. Daha açık bir ifade ile resmi olarak zorunlu olmasa da mantık çerçevesinde bir avukat ile anlaşmanız zorunludur.

Türk hukuk sisteminde avukat tutma zorunluluğu olmasa da düzenleme gereği avukat tutma noktasında yeterli kaynaklara sahip olmadığını bildiren kişilere cezası 5 yıldan az bir hükümlülüğü gerektirmiyor ise bir avukat atanır. Bu düzenleme kişinin gözle görülecek derecede yetersiz olduğunun anlaşılması halinde yanı sağır ve dilsiz olması halinde talep olmadan avukat atanmasına imkân sağlar.

Ağır Ceza Avukatı Tutmalı mıyım? Baro Avukatı Beni Temsil Edebilir mi?

Ağır ceza davaları gerçekten de bireylerin gelecekleri açısından ciddi davalar olarak kabul edilir. Avukat tutmamanızdan kaynaklanan eksik savunma veya ceza dava zaman aşımı gibi durumlardan dolayı büyük problemlerle karşılaşabilirsiniz. Özgürlüğünüzün kısıtlanması ile sonuçlanacak mahkumiyetleri engellemek için işinin ehli bir Kahramanmaraş ceza avukatı ile iş birliği yapmanız sizin açınızdan doğru bir tercih olacaktır. Ceza davalarında vekalet ücreti oldukça ciddi düzeylerde olsa da özgürlüğünüz söz konusu olduğunda parayı düşünmemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Peki, barodan atanan avukat ile ceza davasında savunulmanız doğru olur mu?

İşinizi şansa bırakmamak ve baronun atadığı avukata güvenmek yerine Kahramanmaraş ceza avukatı araştırması yaparak bir avukat ile anlaşmanız çok doğru olacaktır. Avukatın ücreti ve sizden talep ettiklerini daha sonra düşünmeniz bizlerin size önerisidir. Zira özgürlüğünüz elinizde değilken sahip olduğunuz binlerce liranın pek kıymeti yoktur.

Ceza Avukatları Hangi Davalarda Görev Alabilir?

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi avukatlar için bir sınırlama ve uzmanlaşma olmasa da ülkemizce ceza avukatı kapsamında avukatların girebilecekleri davaların sınırları az çok belirlidir. Temel anlamda ceza avukatları; ceza mahkemelerinde görülen davalara müdahil olabilmektedir. Ceza avukatları ile ağır ceza avukatları bu noktada birbirinden ayrılmaktadır. Çünkü ceza avukatları sıradan suçlarla ilgili davalara bakarken ağır ceza avukatı olan bir adalet sistemi mensubu suçun nitelikli olduğu halleri dikkate alır.

Ağır ceza avukatları kural olarak Türk Ceza Kanunu’nda belirlenmiş irtikap, yağma, nitelikli dolandırıcılık, kasten adam öldürme, örgüt suçu, soykırım, cinsel saldırı, işkence, çocuk istismarı ve diğer benzer suçlarla ilgili davalara müdahil olur. Bu suçların yanı sıra değişik suçlar işlemiş ve cezası ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve en az 10 yıl hapis cezası olan durumların görüldüğü davalara da ağır ceza avukatı taraf olabilir.

Ceza Avukatı Vekalet Ücreti

Ceza avukatı vekalet ücreti; bireylerin ceza avukatı ile anlaşma konusunda en çok çekindiği konulardan bir tanesidir. Zira ceza avukatları sarf ettikleri mesai ve tecrübelerinin karşılığı olarak ceza davalarında çok yüksek vekalet ücretleri talep edebilmektedir. Pek çok şüpheli/sanık yakını barolar tarafından belirlenmiş avukatlık vekalet ücretlerini baz alarak ücretlerin daha düşük olması gerektiğini düşünse de Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl belirlenen vekalet ücreti aslında çok farklı bir durumu ifade eder.
Ceza avukatı vekalet ücreti ile çok da bir bağlantısı olmadığını söyleyebileceğimiz Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen vekalet ücret tarifesi bir avukatın alması gereken azami tutarları belirler. Zaten bu tarifede belirlenen ücretler tamamen tavsiye niteliğinde olup herhangi bir bağlayıcılığı yoktur.
Ceza avukatı vekalet ücreti araştırması yaparken bu tarife listesini dikkate almamalısınız. Bunun yerine ceza avukatı araştırması yaparak Kahramanmaraş ceza avukatının sizden talep edeceği ücretleri aşağı yukarı belirlemelisiniz. Peki, ceza avukatı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Bir hizmet alırken hizmeti sunacak kişilerin tecrübeli olması her zaman önemlidir. Ancak ceza davalarında avukatların tecrübeli olması çok daha önemlidir. Bu anlamda ceza avukatı araştırmanızı yaparken avukat skalasındaki adayların tecrübelerinin değerlendirilmesi önemlidir. Nitekim ceza davalarında başarı yakalayan avukatların genellikle çok tecrübeli avukatlar olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Genç ama iddialı adayların da başarılı olabileceği ifade edilebilse de tecrübe çok önemlidir.

Avukatlık mesleğinde benzer davalarda elde edilen başarılar daha başarılı sonuçlar alınmasının anahtarıdır. Bu anlamda ceza davanızla çok benzeyen davalara bakmış ve başarılı sonuçlar almış bir avukatı tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Avukatın daha önceki çalışmalarını detaylı bir şekilde inceleyerek ve mümkünse avukat hakkındaki yorumları öğrenerek avukatı seçmeniz çok iyi olacaktır.

Avukatlar için bilgi ve tecrübe kadar önemli detaylardan bir tanesi de iletişim yetenekleridir. Hem hitabet hem de jest – mimikleri ile karşısındakini ikna etmede oldukça başarılı avukatların bir adım önde olduğunu vurgulamak gerekir. Çünkü mahkeme salonunda bazen hakim kararsız kalır. Böylesi durumlarda avukatın yetenekleri hakimi ikna etmede etkili olabilir. Siz de en iyi ceza avukatı tercihinde bulunurken iletişim becerileri yüksek bir avukat seçmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Ceza davası için vekil olarak atayacağınız avukatın bütün sorularınıza cevap vermesi ve davanızla iyi bir şekilde ilgilenmesi gerekir. Zira davada gözden kaçacak en ufak bir detayın sizin aleyhinize bir sonuç çıkmasına neden olabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle avukatın size yaklaşımı ve dava ile ilgili azimli bir tavır sergilemesi oldukça önemlidir. En iyi ceza avukatını tercih ederken bunu gözden kaçırmamanız gerekir.

Ceza Avukatı Seçerken Dikkat Edilecekler

Ceza davaları yazımızda defalarca belirttiğimiz gibi hayatınızı çok derinden etkileyebilecek davalardan bir tanesidir. Bu nedenle davada sizi temsil edecek olan avukatı seçerken aşağıdaki hususlara çok dikkat etmelisiniz. Böylece hem ödeyeceğiniz paranın karşılığını alabilecek hem de olası bir cezadan en az etkilenerek kurtulabileceksiniz. İşte ceza avukatı tercihi yaparken önemsemeniz gereken noktalar;

Ceza Davalarında Yargılama Ücretleri

Ceza davanız için avukata vekalet ücreti vermek durumunda kalmanızın yanı sıra ceza davalarında yargılama ücretleri de ödemek durumunda kalmanız muhtemeldir. Mahkemeler sanıklardan ve davacılardan alınan belirli harçlar sayesinde sürdürülen süreçleri ifade eder. Hemen her dava safhasında sanık veya davacıdan alınan ücretler davanın sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Peki, ceza davalarında yargılama ücretleri ne kadardır?
Ceza davalarında ödenecek belirli bir ücret tarifesi bulunmamaktadır. Her dava kendi özelinde değerlendirildiğinde celse sayısı ve niteliğine göre ödeyeceğiniz ücretlerin yukarı yönlü değişkenlik göstereceğini ifade etmek gerekir. Üstelik sanık tarafındaki kişi mahkum edilirse, hükmün açıklanması geri bırakılır veya ceza ertelenirse bütün giderler sanık tarafından ödenir.

Ceza Davalarında Uzlaşma

Türk hukukunda ceza davalarında uzlaşma kavramı vardır. Suçu işleyen kişi ile failin bir araya gelerek makul çerçevede anlaşmasının amaçlandığı uzlaşma kurumunda mağdur tarafa belirli bir edim karşılığında uzlaşmayı kabul etmesi gerekir. Uzlaşma tamamen isteğe bağlı olduğundan iki tarafın da özgür iradesi ile bunu kabul etmesi şarttır. Uzlaşma için tarafların buna zorlanması uzlaşma kavramının doğasına aykırı olduğundan özgür irade birinci şarttır.
Uzlaşmanın sağlanması ile birlikte dava sürecinin sona erdiği kabul edilir. Bu aşamadan sonra taraflardan birinin kararından dönüp dava sonucunu bir üst mahkemeye taşıması da söz konusu olmaz. Uzlaşma sayesinde suçu işleyen kişinin topluma kazandırılması sağlanır.

Ceza Dosyasına Vekalet Sunma

Ceza dosyasına vekalet sunmak istediğinizde bu durumu dilekçe ile gerçekleştirebilirsiniz. Davada sizi vekil olarak temsil edecek olan avukatı davaya katmanıza yardımcı olacak olan bu dilekçeyi geç kalmadan mahkemeye sunabilirsiniz. Erken davranmak size ve ceza avukatınıza zaman kazandıracağı gibi olası itirazları da engelleyebilecektir. Ceza dosyasına vekalet sunma işlemi gerçekleştirilirken dilekçenin UYAP sistemi üzerinden de gerçekleştirilebileceğini unutmamalısınız.
Avukatınızın gerçekleştireceği eylemleri siz de dilerseniz UYAP üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Ceza Dosyasına Katılma Talebi

Ceza dosyasına katılma talebi yargılama sırasında gerçekleştirilen bir eylemdir. Kişinin davanın bir tarafıyken müdahil sıfatı alarak hem sanık hem de müdahil sıfatı alması anlamına gelen ceza dosyasına katılma talebini avukatınız aracılığı ile iletebilirsiniz.

Ceza Dosyasına Tanık Bildirme

Ceza dosyasına tanık bildirme durumlarında tanık ve delil ekleyebilmeniz için belirli süreler bulunmaktadır. Bunun için belirli süreleri geçirmeniz durumunda ceza dosyasına tanık bildirme hakkınızdan olabilirsiniz. Bu nedenle süreleri geçirmemek adına mutlaka avukatınızla istişare halinde olmalı ve süreleri takip etmelisiniz.

Ceza Avukatlarının Görev Süresi Ne Zaman Sona Erer?

Ceza dava dosyasını üzerine almış bir avukat için görevin sona ermesi davanın kesin karara bağlandığı zaman söz konusu olur. Daha açık bir ifade ile ceza avukatlarının görevi sırasıyla yerel mahkeme ve Yargıtay’da onanan kararın ardından sona erer. Ancak bu süreç boyunca avukat kişinin haklarını korumak için ceza dava dosyası ile ilgili her türlü işlem ve eylemi gerçekleştirmek zorundadır.
Avukatın görev süresi kişi ve avukat arasında yapılan anlaşmaya göre farklı bir zamanda da sona erebilir. Bu tamamen sözleşme şartları ve taraflar arasındaki ilişkiye bağlıdır. Üçüncü bir seçenek olarak kişi avukatın sözleşmeye sadık kalmadığını ve kişisel çıkarları için savunmayı bilinçli bir şekilde iyi ifa etmediğini düşünürse de ceza avukatı için görev sona ermiş sayılır. Kişi ve ceza avukatı arasındaki ilişkiyi bir işçi ve iş veren ilişkisine benzetmek çok da yanlış olmayacaktır.

İLETİŞİM

Yazımızı Beğendiniz mi?

Puan vermek için dokununuz

Ortalama Puan 5 / 5. Oy sayısı 2

Henüz puan verilmemiş